خبرنگاران آتش بلای خرمن طبیعت

به گزارش سافاری رو، بوشهر- خبرنگاران- هر ساله با فرارسیدن فصل گرما بر اثر افزایش دمای هوا به بالای 50 درجه، وزش بادهای گرم و سوزان و بعضی عوامل انسانی بویژه در مناطق جنوبی ایران آتش در خرمن طبیعت می اندازند که همچون بلایی ویرانگر مراتع، جنگل ها، عرصه ها و منابع طبیعی را نابود نموده و فجایع زیست محیطی سنگینی بر جای می گذارد.

خبرنگاران آتش بلای خرمن طبیعت

مثل معروفی است که آتش خشک و تر را با هم می سوزاند و این مثل در سرزمین ایران بویژه مناطق بیابانی جنوب کشور به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و قرارگرفتن در کمربند گرم خشک کره زمین و شرایط جوی لازم برای وقوع آتش سوزی هر ساله با شروع فصل گرما و وزش بادهای گرم سوزان معروف به تش باد بخوبی مصداق پیدا می نماید.

علاوه براین خطاهای انسانی از قبیل بی احتیاطی ساکنان و یا مسافران نیز این عامل طبیعی را تقویت و در آن می دمد طوری که در بعضی مناطق آتش سوزی های مکرر تابستانی خسارت های زیادی به جنگل ها و مراتع و طبیعت بویژه در امسال که با توجه به علت بارندگی های مناسب پوشش گیاهی در مناطق جنوبی مطلوب است، وارد نموده است.

استان بوشهر از جمله مناطق جنوبی کشور است که هر ساله در فصل گرما براثر افزایش دمای هوا به بالای 50 درجه و وزش بادهای سوزان (تش باد) و بی احتیاطی بعضی افراد و حتی کشاورزانی که اقدام به آتش زدن کاه و کلش و بقایای محصولات خود می نمایند از این امر مستثنی نیست و متحمل وقوع آتش سوزی های مکرر در نقاط مختلف و از بین رفتن مراتع، درختان، درختچه ها و گیاهان می گردد.

طوریکه در بهار امسال که یکی از گرم ترین فصل ها در سال های اخیر در استان بوشهر معرفی شده، دمای هوا از مرکز 50 درجه نیز فراتر رفته و وزش بادهای گرم و سوزان پوشش گیاهی و خشک منطقه که بر اثر بارندگی های مطلوب سال آبی گذشته وضعیت خوبی داشته را چندین بار به آتش کشیده به نحوی که از ابتدای سال تاکنون بیش از 200 هکتار از مراتع و جنگل ها و حتی باغ های نخیلات و مرکبات شهرستان های دشتی، تنگستان، جم، دشتستان و گناوه به دلیل عوامل طبیعی و سهل انگاری بعضی افراد طعمه حریق شده است.

به همین دلیل مسئولان و فعالان منابع طبیعی، محیط زیست، کشاورزی و مدیریت بحران کشور بطور مکرر از ساکنان و مسافران می خواهند تا برای جلوگیری از وقوع آتش سوزی که باعث نابودی طبیعت و محیط زیست می گردد نکات ایمنی را رعایت و اگر در جایی بنا به ضرورت آتش روشن می نمایند قبل از ترک محل از خاموش بودن کامل آتش اطمینان حاصل نمایند و در صورت مشاهده وقوع آتش سوزی بلافاصله نیروهای آتش نشانی و امدادی را آگاه نموده و خود نیز در جلوگیری از گسترش و خاموش کردن حریق وارد عمل شوند.

آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی فایده ای برای زمین ندارد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: آتش زدن بقایای زمین های کشاورزی به هیچ عنوان سودی برای زمین ندارد و سازمان محیط زیست با متخلفان در این زمینه برخورد می نماید.

محمد تقی منوچهری افزود: با توجه به اینکه آتش زدن بقایای زمین های کشاورزی باکتری ها و موجودات سطح خاک را از بین می برد به هیچ عنوان به کشاورزان توصیه نمی گردد.

وی اعلام کرد: پسماند مزارع می تواند منبع غذایی خوبی برای زمین کشاورزی باشد که کشاورزان باید از این منبع غذایی برای تقویت زمین خود استفاده نمایند.

منوچهری گفت: اگر باقیمانده زمین های کشاورزی شخم بخورد و به خاک برگردد با لحاظ کردن توصیه های کارشناسی این بقایا می توانند تبدیل به کودهای عالی و باعث تقویت بافت خاک گردد.

وی یادآور شد: هرچند امسال تاکنون بیشتر گزارش آتش سوزی ها براثر حوادث بوده اما سال های گذشته گزارش های متعددی از سهل انگاری و اهمال بعضی از کشاورزان در وقوع بعضی آتش سوزی ثبت شد.

منوچهری افزود: در این ارتباط کلاس های آموزشی و ترویجی متعددی برای کشاورزان در زمینه خطرات و خسارت های ناشی از آتش سوزی ها برگزار شده است.

وی اعلام کرد: همچنین کارشناسان مسئول پهنه ها نیز موظف هستند درفصل هایی که وضعیت پوشش گیاهی خوب است آموزش های لازم در زمینه آتش سوزی ارائه نمایند.

آتش نابود نماینده محیط زیست

فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست استان بوشهر گفت: در گام نخست هرآتش سوزی در منطقه باعث وارد شدن دی اکسید کربن به جو می گردد.

سید احسان موسوی افزود: در زمان آتش سوزی علاوه بر از بین رفتن گونه های گیاهی از جمله بادام و بنه تلفات حیات وحش را نیز به دنبال دارد.

وی اعلام کرد: منشا بعضی از آتش سوزی ها در استان بوشهر طبیعی و بعضی دیگرانسانی و قابل کنترل است.

موسوی افزود: با توجه به بارندگی ها و پوشش مناسب گیاهی، رشد درختچه های بهمن و علوفه ای که نقش بنزین خاموش را در طبیعت دارند و با کمترین جرقه مشتعل می گردد، می طلبد رهگذران وگردشگران از خاموش شدن آتش در عرصه های طبیعی و مناطق حفاظت شده مطئمن شوند.

وی تاکید نمود: پوشش گیاهی امسال مطلوب و تا در کنار جاده ها نیز وجود دارد و با ته سیگار نیز امکان شعله ورشدن دارند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست استان بوشهر گفت: گردشگرانی که وارد طبیعت می شوند زباله های خود را با خود برگردانند چون باقی مانده این زباله ها که دارای قوطی های کنسرو است براثر تابش نور خورشید نقش ذره بین را عمل می نماید و با انعکاس و بازتابش نور باعث ایجاد جرقه می گردد.

212 هکتار از مراتع استان بوشهر در آتش سوخت

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهرگفت: از ابتدای امسال تاکنون 212 هکتار از منابع طبیعی این استان در 27 مورد آتش سوزی از بین رفت که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش نشان می دهد.

غلامرضا منتظری افزود: از این تعداد 10 مورد آتش سوزی در اردیبهشت و 17 مورد در خرداد ماه و بیشترین این حوادث به ترتیب در شهرستان های دشتی، دشتستان، گناوه، جم و تنگستان اتفاق افتاده است.

وی اعلام کرد: با توجه به خشک بودن علوفه های جنگلی، مراتع و وزش بادهای گرم و سوزان آتش سوزی همیشه مراتع استان را تهدید می نماید که در این ارتباط تیم های رصد آتش سوزی و اطفای حریق در اداره های منابع طبیعی استان به صورت آماده باش هستند.

منتظری گفت: در خاموش کردن بیشتر این آتش سوزی ها باید به نقش ارزنده مردم توجه کرد که خود آنها با حساسیت ویژه ای به موضوع نگاه می کردند و در صف جلوی مقابله با آتش سوزی بودند.

وی یادآور شد: با بارش های مطلوب در زمستان و فروردین، سطح پوشش گیاهی استان بوشهر افزایش یافته و در همین حال به سبب شدت گرما، خشک شدن مراتع و پوشش گیاهی امکان بروز حریق و آتش سوزی مراتع حساسیت بالایی پیدا نموده است.

اقدامات منابع طبیعی برای کاهش آتش سوزی ها

جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر گفت: وسعت عرصه های مرتعی در این استان یک میلیون و 800 هزار هکتار است که بعضی مناطق دارای پوشش و پرتراکم در ارتفاعات شهرستان های دشتستان، دشتی و جم و جنگل های دست کاشت در حوزه شهرستان های دشتستان، دشتی، تنگستان قرار دارند.

حیدرمظفری افزود: با توجه به حساسیت هر نقطه برای هر منطقه نیروی حفاظتی مشخص و تجهیزات مورد احتیاج برای خاموش کردن آتش در نظر گرفته شده است.

وی در باره تشکیل کارگروهی به منظور مقابله با آتش سوزی های احتمالی گفت: این کارگروه در استان و شهرستان ها با حضور دستگاه های اثر گذار تشکیل شده است.

مظفری افزود: همچنین اداره کل راه و شهرسازی با توجه به سرایت آتش از حاشیه جاده به احداث آتش بر در کنار جاده ها برای جلوگیری از گسترش آتش به عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی بویژه در جاده بوشهر - برازجان اقدام نموده است.

وی ادامه داد: با توجه به بارندگی های امسال و برداشت خوب محصولات کشاورزی مانند گندم و جو اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر برای جلوگیری از آتش زدن پس چر زمین هایی که امکان سرایت آن به عرصه های منابع طبیعی وجود دارد، نکته های ایمنی را به کشاورزان آموزش داده است.

مظفری گفت: با بالارفتن سطح آگاهی کشاوزان تاکنون کمترین حادثه در زمین های کشاورزی گزارش شده است.

وی اعلام کرد: سال گذشته از محل صندوق توسعه یک میلیارد و 800 میلیون ریال به منظور احداث استخر آبگیری بالگرد، گشت و مراقبت در عرصه های منابع طبیعی، آتش کوب، لباس مخصوص و اجرای مانور آموزشی مقابله با هرگونه آتش سوزی در جنگل ها و مراتع تخصیص داده شد.

مظفری گفت: پیش بینی می گردد در امسال اعتبارات یگان حفاظت برای مقابله با هرگونه حوادث در سطح جنگل ها و مراتع افزایش یافته و نیروهای بیشتری به کار گرفته گردد.

جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر گفت: هر سال از ناحیه اداره جنگل کاری اداره کل، اعتباری در زمینه پاکسازی جنگل های دست کاشت اختصاص می یابد و ضمن پاکسازی نسبت به ترمیم آتش برهای قدیمی اقدام می گردد.

مظفری افزود: یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر مساحت یک میلیون و 800 هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی و آبخیزداری استان را با 50 نفر نیروی حفاظتی که براساس حساسیت عرصه ها به کار گرفته شده اند رصد و گشت و مراقبت جلوگیری از آتش سوزی را برعهده دارند.

وی ادامه داد: آموزش مرتعداران، جوامع محلی و سازمان های مردم نهاد حساسیت موضوع آتش در عرصه های طبیعی را دوچندان نموده و همین امر باعث شده به محض اینکه در نقطه ای آتش سوزی صورت می گیرد بلافاصله مردم و نهادها پای کار باشند.

مظفری گفت: امسال از ناحیه یگان حفاظت سازمان جنگل ها و تجهیزاتی شامل لباس اطفا حریق، کوله پشتی، دستگاه دمنده، مخزن آب 1 و2 هزار لیتری، کفش کار و پوتین و سایر اقلام دیگر به استان تخصیص داده شده که با توجه به حضور مردم در زمان حادثه این تجهیزات باید افزایش یابد.

وی افزود: با ایجاد گروه های پیامکی می توانند به محض وقوع آتش به وسیله پیامک اطلاع رسانی و زمینه حضور نیروهای امداد رسان در منطقه فراهم گردد.

مظفری اعلام کرد: همچنین این اداره کل با نصب تابلوهای هشدار دهنده در سطح جنگل و جاده های منتهی به عرصه های مرتعی و جنگلی و آگاهی دهی به آنها برای استفاده درست ازدرختان و پس از استفاده مطمئن شدن از خاموش شدن آتش جنگل را ترک نمایند.

وی گفت: همچنین یگان حفاظت اداره کل با شماره تلفن 1504 که بصورت شبانه روزی جوابگوی مردم در زمینه هرگونه حوادث احتمالی است.

عوامل بیشتر آتش سوزی ها بی دقتی و سهل انگاری انسانی است

سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری بوشهر گفت: با توجه به شرایط اقلیمی، وضعیت بارش و پوشش گیاهی مناسب وقوع آتش سوزی های پی در پی برای تابستان جاری دور از انتظار نبود به همین دلیل دستورالعمل هایی در این زمینه تدوین و دستگاه های مسئول با آماده کردن وسایل و امکانات در حالت آماده باش قرار دارند.

جهانگیر دهقانی افزود: بیشترین عوامل آتش سوزی ها در عرصه ها ناشی از بعضی بی دقتی ها و سهل انگاری ها و بعضی دیگ که در ارتفاعات اتفاق می افتد ناشی از عوامل طبیعی است.

وی اعلام کرد: در زمان حاضر با هماهنگی بین دستگاه های عضو مدیریت بحران در استان و شهرستان ها در زمان وقوع حادثه نیروها فراخوانی و در خاموش کردن آتش اقدام می گردد به نحوی که در چنیدن مورد حادثه ای که تاکنون اتفاق افتاده کوشش شده آتش در کمترین زمان ممکن خاموش گردد.

دهقانی افزود: دستگاه های مسئول کوشش می نمایند 24 ساعته با پایش شبانه روزی مناطق مورد نظر برای کنترل و اقدام بموقع در زمان وقوع حادثه در حالت آماده باش قرار دارند.

وی درباره آتش سوزی شناورها در اسکله های بندرهای استان بوشهر گفت: به علت گرمای بیش از حد و انجام بعضی تعمیرات شناورها امکان وقوع آتش سوزی در بعضی اسکله ها و شناور دور از انتظار نیست به همین دلیل تجهیز اسکله ها به امکانات اطفای حریق و بیمه شناورها از جمله موارد اجباری است که باید مورد توجه قرار گیرد.

دهقانی افزود: در زمان حاضر امکانات اطفای حریق موجود در استان هر چند کافی نیست اما نسبت به گذشته در شرایط بهتری قرار گرفته است و با هماهنگی بین دستگاهی و استفاده بهینه از امکانات محدود موجود در استان می توان حوادث را مدیریت کرد.

6043/ 6047

منبع: ایرنا
انتشار: 16 مرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: safariro.ir شناسه مطلب: 306

به "خبرنگاران آتش بلای خرمن طبیعت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران آتش بلای خرمن طبیعت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید