دریاچه سوان ارمنستان، مروارید آبی
به گزارش سافاری رو، دریاچه سوان به چشم آبی ارمنستان معروفیت دارد و برای مردم این کشور حکم دریا را دارد. این دریاچه یکی از مهم ترین جاهای دیدنی ارمنستان است که در نزدیکی ایروان مثل جواهری می درخشد. معمولا یک روز از برنامه گردشگری تور ارمنستان را به بازدید از دریاچه سوان و جاهای دیدنی نزدیک آن اختصاص می دهند.
آیا می دانستید که این جاذبه طبیعی، بزرگ ترین دریاچه قفقاز و بزرگ ترین دریاچه کوهستانی آب شیرین در دنیا است؟ به همین علت است که دریاچه سوان برای گردشگری و زیست بوم منطقه جایگاه ویژه ای دارد. این جاذبه به قدری زیباست که حس می کنید درست وسط بهشت ایستاده اید.
در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران هر چیزی را که ضروری است درباره بازدید از دریاچه سوان و جاهای تماشای نزدیک به آن بدانید، را برایتان گردآوری نموده ایم. اگر قصد خرید تور ارمنستان و بازدید از جاهای تماشای ارمنستان را دارید، این مطلب شما را برای سفر آماده می نماید.
دریاچه سوان ارمنستان کجاست؟
این دریاچه در 60 کیلومتری شمال شرقی ایروان، استان گغارکونیک و شهر سوان قرار گرفته است.
برترین زمان بازدید از دریاچه سوان ارمنستان چه زمانی است؟
برترین زمان سفر به دریاچه سوان ارمنستان با توجه به علایق و هدف شما از سفر فرق دارد. از نظر آب وهوایی، فصل های بهار و تابستان برترین زمان ها است.
آیا می توان در نزدیکی دریاچه سوان اقامت کرد؟
بله در اطراف دریاچه انواع هتل و اقامتگاه وجود دارد.
کلیسای دریاچه سوان ارمنستان کجاست؟
صومعه سواناوانک همان کلیسای دریاچه سوان ارمنستان است که نزدیک شهر سوان در شمال غربی ساحل دریاچه سوان قرار گرفته است.
معرفی دریاچه سوان ارمنستان
دریاچه سوان ارمنستان معروف به چشمان آبی ارمنستان در 60 کیلومتری شمال شرقی ایروان و در استان گغارکونیک قرار گرفته است. سوان به معنی سرزمین دریاچه ها است و از ریشه اورارتویی سیونا گرفته شده است. اورارتو به پادشاهی وان و پادشاهی آرارات گفته می شد و نام تمدنی در عصر آهن است.
از لحاظ جغرافیا، تمدن اورارتویی در اطراف دریاچه ارومیه، دریاچه وان، سرزمین کوهستانی ارمنستان و ناحیه آناتولی شرقی ترکیه امروزی قرار داشت. در اصل مردم اورارتو از نیاکان گرجی ها و ارمنی ها بودند.
به طور تقریبی 36 جویبار به دریاچه سوان در ارمنستان می ریزد و فقط رودخانه هرازدان از این دریاچه سرچشمه می گیرد. رود هرازدان در استان کوتایک قرار گرفته است و چون از میان شهر هرازدان می گذرد به این نام نامگذاری شده است.
دریاچه سوان بزرگ ترین دریاچه آب شیرین دنیا، بزرگ ترین دریاچه قابل شرب منطقه قفقاز و بزرگ ترین دریاچه ارمنستان است، به همین علت از مهم ترین جاهای تماشای ارمنستان محسوب می گردد.
این دریاچه حدودا در ارتفاع 1905 متری از سطح دریا قرار گرفته است و چون در منطقه ای کوهستانی و در ارتفاع است از آب وهوای خنکی برخوردار است. به طور میانگین حدود 20 تا 25 روز از سال، آب دریاچه سوان یخ می زند.
دریاچه سوان ارمنستان کجاست؟
دریاچه سوان ارمنستان که بزرگ ترین پهنه آبی سرزمین قفقاز به شمار می رود، در دل پارک ملی سوان یکی از جاهای گردشگری ارمنستان قرار گرفته است. برای رفتن به دریاچه سوان باید بلیط هواپیما ایروان تهیه کنید و از ایروان به صورت زمینی به استان گغارکونیک شهر سوان بروید. شهر سوان حدودا 67 کیلومتر از ایروان فاصله دارد که با ماشین یک ساعت طول می کشد.
اگر با تور ارمنستان سفر می کنید، احتیاجی نیست نگران نحوه رفتن به دریاچه سوان باشید، چون بازدید از دریاچه سوان در برنامه گردشگری تورها است. اما اگر بدون تور سفر می کنید، برای رفتن به دریاچه سوان از ایروان می توانید از تاکسی، اتوبوس، مینی بوس و یا قطار بهره ببرید. البته شرکت های گردشگری ایروان هم تورهای دریاچه سوان را برگزار می نمایند.
دریاچه سوان در شرق کشور ارمنستان، استان گغارکونیک، شهر سوان، پارک ملی سوان قرار گرفته است. برای رفتن به این دریاچه می توانید از لینک زیر بهره ببرید:
لوکیشن دریاچه سوان روی گوگل مپ
مساحت و عمق دریاچه سوان ارمنستان
مساحت حوضه دریاچه 5000 کیلومترمربع، معادل یک ششم مساحت کل ارمنستان است. عمیق ترین نقطه دریاچه سوان ارمنستان حدود 86 متر و میانگین عمق آن 26.5 متر است. سن دریاچه بین 25 تا 30 هزار سال تخمین زده شده و می گویند که مساحت آن در گذشته 10 برابر بزرگتر از الان بوده است.
دریاچه سوان در ارمنستان شامل دو بخش به ترتیب زیر است:
- بولشوی سوان به معنی سوان بزرگ در جنوب شرق با عمق 39 متر
- مالی سوان به معنی سوان کوچک در شمال غرب با عمق 85 متر
مسیر دسترسی به دریاچه سوان ارمنستان
برای رفتن به دریاچه سوان از ایروان، چند راه پیش رو دارید که در ادامه به شما معرفی می کنم. انتخاب مسیر دسترسی به دریاچه سوان ارمنستان به اندازه صبر، بودجه، زمان و خواسته های شما بستگی دارد.
- مسیر دسترسی ایروان به دریاچه سوان با مینی بوس (مارشروتکا)
یکی از رایج ترین وسایل برای رسیدن به دریاچه سوان از ایروان، استفاده از مارشروتکا یا مینی بوس است. بسیاری از مردم محلی ارمنستان برای رفتن به دریاچه از مینی بوس استفاده می نمایند. برای رفتن به دریاچه سوان با مینی بوس، باید به ایستگاه اتوبوس شمالی ایروان بروید که حدود 30 دقیقه از مرکز شهر ایروان فاصله دارد.
مینی بوس ها از ساعت 9:00 تا 19:00 و هر یک ساعت یک بار حرکت می نمایند. با توجه به تعداد توقف هایی که در طول سفر خواهید داشت، این سفر حدود 50 دقیقه تا یک ساعت طول خواهد کشید..
مینی بوس شما را به شهر سوان می برد و مستقیم به دریاچه نمی برد! در نتیجه باید با تاکسی به سمت دریاچه سوان بروید. برای گرفتن تاکسی می توانید اپلیکیشن یاندکس تاکسی (Yandex Taxi) را روی گوشی خود نصب کنید.
- مسیر دسترسی ایروان به دریاچه سوان با قطار
یکی دیگر از گزینه های مناسب برای رسیدن از ایروان به دریاچه سوان قطار است. اگرچه سفر با قطار از ایروان به دریاچه سوان، یکی از جاهای تماشای ارمنستان، یک انتخاب است، اما ممکن است برای همه انتخاب مطلوبی نباشد. در واقع طولانی ترین مسیری که برای سفر به دریاچه می توانید انتخاب کنید، همین است. به همین علت است که همواره می گویم انتخاب وسیله نقلیه و یا فصل سفر به شما بستگی دارد.
چون با وجود طولانی بودن مسیر باز هم خیلی ها سفر با قطار را انتخاب می نمایند. این دسته از افراد از تماشای چشم انداز ها در مسیر و عکاسی و فیلمبرداری لذت می برند، به همین علت برای آن ها سفر با قطار برترین انتخاب محسوب می گردد.
سفر از ایروان به سوان با قطار حدود سه ساعت طول می کشد و شما می توانید در بخش هایی از مسیر دریاچه را از پنجره قطار ببینید.
مسیر حرکت قطار از ایستگاه راه آهن آلماست (Almast) ایروان به سوان و شورژا (Shorzha) است. قطار هر روز هفته به جز چهارشنبه ها، از ایروان به ایستگاه سوان که در نزدیکی دریاچه است، حرکت می نماید و اگر بار اضافی نداشته باشید، از ایستگاه قطار پیاده می توانید تا دریاچه بروید.
قطارها ساعت 8:30 ایستگاه راه آهن آلمست (Almast) را ترک می نمایند و ساعت 17:00 به ایروان برمی گردند. دقت کنید که قطارها فقط یک بار در روز حرکت می نمایند.
- مسیر دسترسی به دریاچه سوان با تاکسی
یکی از سریع ترین و برترین گزینه ها برای رسیدن به دریاچه سوان از ایروان استفاده از تاکسی است. ارمنستان چندین برنامه تاکسی آنلاین مانند جی جی (GG)، یاندکس (Yandex) و یوتاکسی (UTaxi) دارد که کار شما را راحت می نماید. از مرکز شهر ایروان تا دریاچه سوان با تاکسی کمتر از یک ساعت راه است. اما هزینه بالایی دارد.
خوب است بدانید که تاکسی ها در بسیاری از نقاط سوان کار می نمایند، اما نه در همه جا! اگر از شهر سوان و منطقه ها توریستی خارج شوید و به مکانی مانند گاور (Gavar) بروید، ممکن است نتوانید با اپلیکیشن تاکسی بگیرید.
- اجاره خودرو در ارمنستان برترین وسیله دسترسی به دریاچه سوان از ایروان
اجاره خودرو در ایروان احتمالا برترین گزینه برای رسیدن به دریاچه سوان ارمنستان است. با اجاره خودرو در ارمنستان شما این آزادی را دارید که در هر کجای راه که می خواهید توقف کنید و جاهای تماشای نزدیک به دریاچه سوان و ایروان را در مسیر ببینید.
خوب است بدانید که اگر ماشین کرایه کردید و به سمت سوان حرکت کردید، کمی جاده را به سمت شمال ادامه دهید، به سمت دیلیجان (Dilijan) می رسید. اطراف دریاچه کمی بیابانی است، اما بعد از رد کردن آن منطقه به محض اینکه از تونل رد شوید و به دیلیجان برسید، انگار وارد دنیای دیگری شده اید.
دنیایی سرسبز و جنگلی با هزاران درخت، آسمان آبی پر از ابرهای کارتونی، هوای خنک، هوایی مطبوع و باطراوت و چشم انداز ها دلپذیر با صدای پرندگان؛ گویی به وسط بهشت رسیده اید. سفر به سوان با اجاره ماشین در ایروان هم فال است و هم تماشا. با این کار شما می توانید از لحظه لحظه سفرتان در مسیر لذت ببرید و برترین جاهای تماشای ارمنستان را ببینید.
فاصله دریاچه سوان تا ایروان
دریاچه سوان تقریبا در 67 کیلومتری ایروان قرار گرفته است و حدود 1900 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. از ایروان تا دریاچه سوان با خودرو حدود یک ساعت طول می کشد.
فاصله دریاچه ارومیه تا دریاچه سوان ارمنستان
از دریاچه ارومیه تا دریاچه سوان با خودرو بدون توقف 8 ساعت و نیم طول می کشد. فاصله دریاچه ارومیه تا دریاچه سوان ارمنستان معادل با 541 کیلومتر است و این مسیر از آذربایجان عبور می نماید.
برترین زمان سفر به دریاچه سوان
برترین زمان سفر به سوان به علایق شما و سطح تحمل شما در شرایط آب وهوایی مختلف بستگی دارد. اگر هوای گرم و فعالیت های آبی را ترجیح می دهید، فصل تابستان ایدئال است. اگر می خواهید از شلوغی فرار کنید و هوای خنک تری را ترجیح می دهید، فصل های بهار و پاییز برای شما برترین زمان سفر به دریاچه سوان ارمنستان محسوب می گردد.
زمستان برای کسانی که در پی ورزش های زمستانی و چشم انداز ای منحصربه فرد و پوشیده از برف هستند، عالی است. اما دقت کنید که آب وهوای دریاچه در فصل زمستان بسیار سرد است و آب دریاچه یخ می زند.
وجه تسمیه دریاچه سوان ارمنستان
در متون تاریخی دوران باستان تا قرون وسطا از این دریاچه با نام دریای گغام نام برده شده است.
بعضی از متخصصان زبان می گویند کلمه سوان در زبان اورارتویی که در گذشته زبان مردم این منطقه بوده، به معنی دریاچه است. حتی کتیبه ای در اطراف دریاچه پیدا نموده اند که روی آن به خط میخی نام دریاچه نوشته شده است.
اما مردم محلی می گویند نام دریاچه ترکیب کلمات سو به معنی سیاه و وان به معنی کلیسا است. علت انتخاب این نام کلیسایی است که نزدیک دریاچه سوان ارمنستان قرار گرفته است.
افسانه های دریاچه سوان ارمنستان
افسانه ها همواره بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ مردم ارمنی و زندگی روزمره آنها بوده اند. ارمنی ها همواره در خصوص دریاچه ها، کوه ها و دیگر جاذبه های جغرافیایی داستان می گویند. به همین علت است که تقریبا در خصوص هر جاذبه ای که در ارمنستان می بینید، افسانه هایی وجود دارد. افسانه های دریاچه سوان یکی دوتا نیستند، به همین علت در این مطلب فقط یکی از این افسانه ها را که مردم محلی به آن باور دارند، برایتان تعریف می کنم.
می گویند که در گذشته در محل دریاچه سوان امروزی، روستایی پر از جنگل و تپه وجود داشته و در نزدیکی روستا، آب انباری بوده که آب اهالی روستا را تامین می نموده است. برای گرفتن آب باید آب انبار را باز می کردند و با احتیاط دوباره می بستند، چون حجم آب خیلی زیاد بوده و در صورت جاری شدن آن، روستا غرق می شده است.
روزی یکی از زنان روستا برای آوردن آب به آب انبار رفت، ولی فراموش کرد دوباره آن را ببندد. آب آغاز به جاری شدن کرد و خیلی زود به روستا رسید. وقتی مردم روستا فهمیدند چه اتفاقی افتاده، از روستا فرار کردند و کسی که آب انبار را باز گذاشته بود نفرین کردند تا تبدیل به سنگ گردد. زنی که به طور تصادفی مسیر آب را باز گذاشته بود، بلافاصله به سنگ تبدیل شد. در همین حال، آب به جریان خود ادامه داد و تمام روستا و اطراف آن را فرا گرفت. در نتیجه دریاچه سوان به وجود آمد.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه سوان
ماهی قزل آلا ایشخان به معنی شاهزاده که به آن گل ماهی سوان هم می گویند، بومی این دریاچه است و از معروف ترین گونه های آبزیان ارمنستان محسوب می گردد. به خاطر سرد بودن دمای آب دریاچه سوان، فقط آبزیان خاصی در آن زندگی می نمایند که آزادماهی چشمه ای و ماهی قرمز از آن جمله اند. این دریاچه خانه گونه های متنوعی از پرندگان است و بعلاوه، در فصل های بهار و تابستان میزبان مرغ های دریایی و پرندگان مهاجر از کشورهای اطراف است.
همان طور که می دانید دریاچه در پارک ملی سوان قرار گرفته است و انواع درختان، به ویژه کاج، و پوشش گیاهی و جانوری متعددی در اطراف دریاچه وجود دارد. تنوع پوشش گیاهی و جانوری و حتی پرندگان دریاچه سوان ارمنستان به قدری زیاد است که در این مطلب نمی گنجد.
امکانات دریاچه سوان ارمنستان
امکانات زیادی در دریاچه سوان برای اقامت و سرگرمی وجود دارد. برای اقامت شبانه اطراف دریاچه، هتل ها و اقامتگاه های دریاچه سوان را با قیمت های مختلفی می توانید اجاره کنید.
انواع کافه رستوران و سرگرمیات هم در اطراف دریاچه سوان ارمنستان فراهم است. به همین علت احتیاجی نیست نگران کمبود امکانات رفاهی باشید. بیشتر سرگرمیات این منطقه آبی هستند و برای دوچرخه سواری اطراف دریاچه می توانید دوچرخه کرایه کنید. سواحل، زمین های ورزشی، سرویس بهداشتی، یاری های اولیه و نجات، زمین بازی مخصوص بچه ها و پارکینگ رایگان بعضی از دیگر امکانات دریاچه سوان ارمنستان است.
سرگرمیات دریاچه سوان ارمنستان
- شنا و آب تنی
برای شنا باید سواحل مخصوص شنا را انتخاب کنید. دریاچه سوان برای مردم ارمنستان همچون دریا است و به همین علت پلاژهای زیادی با امکانات لازم برای آب تنی ساخته شده است.
- جت اسکی
یکی از برترین سرگرمیات دریاچه سوان در ارمنستان، جت اسکی است. اگر ترس از آب ندارید و دوست دارید کمی خنک شوید، جت اسکی انتخاب خوبی برای شما است.
- پاراگلایدر سواری
اگر دنبال تجربه هیجان هستید، پاراگلایدار سواری یکی از برترین سرگرمیات دریاچه سوان ارمنستان است. حس پرواز بر فراز آسمان آبی با چشم انداز دریاچه، تجربه ای فراموش نشدنی است که از سفرتان به ارمنستان برای شما به یادگار باقی می ماند.
- کایت کاتاماران
یکی دیگر از سرگرمیات دریاچه سوان، کایت کاتاماران سواری است. در این سرگرمی آبی قایق به کایت متصل می گردد و شما را روی آب های سوان می چرخاند.
- قایق سواری
اگر از ارتفاع می ترسید و دنبال سرگرمیی آبی با هیجان کمتر هستید، می توانید قایق سواری در دریاچه سوان ارمنستان را امتحان کنید.
- ویک بوردینگ
یکی از سرگرمیات آبی هیجان انگیز، ویک بوردینگ است. در این سرگرمی آبی، شما روی یک بورد مخصوص که به قایق موتوری وصل می گردد، می ایستید و روی آب دریاچه سواری می کنید.
جاهای تماشای نزدیک دریاچه سوان
اگر برای بازدید به دریاچه سوان رفتید، بازدید از جاهای تماشای نزدیک دریاچه را از دست ندهید. در اطراف دریاچه جاذبه های تاریخی و طبیعی ارزشمند و زیبایی را می توانید ببینید. از پارک ملی گرفته تا صومعه های تاریخی همگی از برترین جاهای تماشای ارمنستان هستند. برترین جاهای تماشای نزدیک دریاچه سوان ارمنستان به ترتیب زیر هستند:
پارک ملی سوان
به دریاچه سوان و محوطه طبیعی اطرافش، پارک ملی سوان می گویند. این پارک یکی از چهار پارک ملی حفاظت شده جمهوری ارمنستان است که در سال 1978 برای حفاظت از این منطقه تأسیس شد.
قبرستان نوراتوس
این گورستان که از زمان قرون وسطی به جای مانده است، به علت نزدیکی به دریاچه سوان و وجود هزاران خاچکاری (سنگ قبر)، بسیار معروف است. بیشتر افرادی که از دریاچه سوان بازدید می نمایند، سری هم به این قبرستان می زنند.
روستای نرکین گتاشن
نرکین گتاشن، یکی از روستاهای ارمنستان است که در استان گغارکونیک و جنوب غرب دریاچه سوان قرار گرفته است. اگر از دریاچه سوان بازدید کردید، حتما سری به این شهر هم بزنید.
قلعه آدزبرد
قلعه آدزبرد، که در گذشته با نام تیسِبا (Teyseba) شناخته می شد، یکی از جاذبه های تاریخی اطراف دریاچه سوان است. برای بازدید از قلعه کافی است به شهر تسووینار (Tsovinar) بروید که در سمت جنوب دریاچه سوان قرار گرفته است.
این قلعه در تپه ای در شرق شهر تسووینار قرار گرفته است و در 2800 سال پیش محل اقامت پادشاهان ارمنی بوده است. این قلعه یکی از سالم ترین قلعه های برجا مانده در اطراف دریاچه سوان است و یکی از مهم ترین سایت های باستان شناسی ارمنستان محسوب می گردد.
صومعه هایراوانک
هایراوانک یک صومعه حواری ارمنی است که در ساحل دریاچه سوان قرار گرفته است این صومعه که به سبک معماری ارمنی طراحی شده، در سده نهم میلادی ساخته شده و کار ساخت آن در سده دوازدهم به خاتمه رسیده است. یک گورستان کوچک هم در نزدیکی این صومعه قرار گرفته است.
صومعه سواناوانک
سواناوانک (به معنی صومعه سوان) یک مجموعه صومعه حواری ارمنی در استان گغارکونیک است که در نزدیکی شهر سوان در شمال غربی ساحل دریاچه سوان، روی تپه قرار گرفته است. این صومعه در قرن نهم میلادی به وسیله شاهدخت ماریام دختر آشوت یکم ساخته شده است.
اقامت در نزدیکی دریاچه سوان
هتل های زیادی برای اقامت در نزدیکی دریاچه سوان وجود دارند. از هتل های لوکس گرفته تا اقامتگاه های بومگردی که با توجه به بودجه و سلیقه شما برای اقامت شبانه مناسب هستند. برترین هتل های دریاچه سوان ارمنستان عبارت اند از: هتل ازیس، نویلند هتل، هتل بلو سوان، پارک آبی و هتل هارسنگر، ست وسترن، بوهمین هتل ریزوت و هتل لواش.
تجهیزات مورد احتیاج در سفر به دریاچه سوان
اگر می خواهید در یکی از هتل های دریاچه سوان اقامت داشته باشید، احتیاجی به تجهیزات ندارید. فقط لوازم شخصی، لباس راحت و لباس گرم همراه داشته باشید و حتما کفش مناسب پیاده روی با خود ببرید. شارژر و پاور بانک هم برای مواقع اضطراری لازم می گردد.
اما برای کمپ کردن پیشنهاد می دهم با تورهای دریاچه سوان بروید. چون از ایران تا ارمنستان بردن تجهیزات کمپ هم هزینه دارد و هم سخت است. در نتیجه برترین راه این است که با تور بروید.
توصیه هایی برای سفر به دریاچه سوان
- روزهای تعطیل این منطقه خیلی شلوغ می گردد، به همین علت اگر از شلوغی فراری هستید، آخر هفته ها زمان مناسبی برای سفر به دریاچه نیست.
- در رستوران های نزدیک دریاچه ماهی مخصوص بومی این دریاچه را نوش جان کنید.
- حتی اگر در تابستان سفر می کنید هم بهتر است لباس گرم همراه داشته باشید.
- از کلیساهای اطراف و جاهای تماشای نزدیک دریاچه سوان تماشا کنید.
- کلاه نقاب دار و عینک آفتابی همراه خود ببرید.
- دوچرخه سواری دور دریاچه را امتحان کنید.
- سرگرمیات آبی دریاچه سوان را از دست ندهید.
کلام آخر اینکه به فرهنگ مردم احترام بگذارید و از محیط زیست مراقبت کنید. به هیچ وجه در آب دریاچه و اطراف آن زباله نریزید و به طبیعت آسیب نزنید. اگر تجربه سفر به ایروان و بازدید از دریاچه سوان را دارید، خشنود می شویم با ما در مجله گردشگری خبرنگاران در میان بگذارید.
منبع: علی بابا