راز وهم انگیز قدیمی ترین مجسمۀ چوبی دنیا
به گزارش سافاری رو، مجسمۀ شیگیر (Shigir) یکی از عجیب ترین یافته های باستان شناسی است که بعد از گذشت نزدیک به 130 سال از کشفش، هنوز هم معما های حل نشده ای را در خودش دارد.
خبرنگاران |در ژانویۀ سال 1890 در عمق چهار متری مرداب های منطقۀ شیگیر در روسیه، در نزدیکی یک معدن طلا، چند تکه چوب کشف شد که می گردد گفت ارزش آن ها از همۀ طلا های معدن بیشتر بود. این ها در واقع بخش هایی تکه تکه شده از یک مجسمۀ چوبی باستانی بودند. ده قطعه از این مجسمه پیدا شد که با سر هم کردن آن ها طول مجسمه به حدود 5 متر و 30 سانتیمتر رسید.
به گزارش خبرنگاران ؛ وقتی این مجسمۀ شگفت انگیز که به مجسمۀ شیگیر معروف شده بود تحت آزمایش قدمت سنجی با رادیوکربن نهاده شد، شگفتی ها بیشتر هم شد. قدمت مجسمه به حدود 12 هزار سال قبل می رسید. یعنی انسان هایی که در دورۀ میان سنگی زندگی می کردند آن را ساخته بودند. به این ترتیب معلوم شد که این کهن ترین مجسمۀ چوبی است که تا به حال کشف شده است.
نکتۀ خارق العاده این بود که با وجود اینکه معمولا آثار چوبی دوام نسبتا کمی در طبیعت دارند، این مجسمه به خاطر مقاومت زیاد چوبش (کاج سیاه) و مناسب بودن محیطی که در آن قرار داشت، بعد از هزاران سال همچنان به خوبی حفظ شده بود.
راز مجسمه
یک موضوع هست که هنوز دربارۀ این مجسمه مثل معمایی برای باستان شناسان به جای مانده است. این مجسمه یک بدن تخت دارد که در بالای آن سری با چهرۀ انسانی نهاده شده است. اما روی بدنۀ مجسمه خطوط هندسی زیادی هست که هیچ کس هنوز معنای آن ها را نفهمیده است.
(نمونه ای از خطوط هندسی روی بدنۀ مجسمه)
تا به حال نظریات مختلفی دربارۀ معنی این خطوط ارائه شده. برخی ها این خطوط را روایتی از افسانۀ آفرینش بر حسب اعتقادات آن مردمان باستانی می دانند. برخی ها این را یک جور نقشۀ باستانی قلمداد می نمایند و برخی های دیگر هم پیشنهاد نموده اند که این ها احتمالا تصاویری از ارواح ساکن جنگل هستند. نظریۀ دیگری هم هست که می گوید این مجسمه هشداری به بیگانگان برای وارد نشدن به سرزمین های ممنوعه بوده است. اما هنوز هیچ نظریۀ قطعی و کاملا پذیرفته شده ای در این باره وجود ندارد.
یک حقیقت جالب دیگر دربارۀ مجسمۀ شیگیر این است که اگر با دقت به طرح آن نگاه کنید، متوجه می شوید که سری که در بالای آن واقع شده است تنها چهرۀ موجود در آن نیست! در بخش های مختلفی از بدنۀ مجسمه حکاکی هایی هست که تصویری شبیه به چهرۀ انسان را شکل می دهند. یعنی در مجموع هشت چهره روی این مجسمه وجود دارد.
(طرحی از مجسمه و خطوط روی آن؛ با دقت در طرح ها می توانید چند چهرۀ وهم انگیزی را که روی بدنۀ آن حکاکی شده اند ببینید)
خطوط روی مجسمه هر معنایی که داشته باشند، این یکی از شگفت انگیزترین یافته های باستان شناسی است؛ اثری رازآلود و وهم انگیز از مردمانی که فاصله زمانی شان با ما حتی در خیال هم به سختی می گنجد.
منبع: فرادید