موج لاکچری بازی به سبد خرید میوه رسید، واردات سالانه 700 میلیون دلاری میوه های گرمسیری
به گزارش سافاری رو، در برخی میوه فروشی ها، گاهی محصولاتی ناآشنا با قیمت های بسیار بالایی دیده می گردد که نه تنها کسی به قیمت آنها اعتراضی ندارد بلکه استقبال بسیار خوبی هم از آنها می گردد.
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، به نقل از باشگاه خبرنگاران، موج لاکچری بازی، اتومبیل و خانه و لباس را درنوردیده و به خورد و خوراک رسیده است. در بعضی مغازه های میوه فروشی و سوپرمارکت ها در مناطق خاصی از شهر، گاهی میوه هایی دیده می گردد که نام ها و قیافه های ناآشنا و قیمت های بسیار بالایی دارند؛ میوه هایی که گاهی ممکن است یک عدد از آنها بیش از 100هزار تومان قیمت داشته باشد و با این حال نه تنها کسی به قیمت آنها اعتراضی ندارد بلکه استقبال بسیار خوبی هم از آنها می گردد چون خریداران آنها مردم عادی نیستند.
یک روز نسبتا سرد پاییزی به بازار میوه فروش های تجریش رفتم. بازاری مملو از میوه های خوش رنگ و لعابی که اکثرا برند خارجی دارند و شاید خیلی ها حتی اسمشان را ندانند. میوه های که متعلق به آب و هوای مدیترانه ای و استوایی هستند و در سفره ما ایرانی ها جای باز نموده اند، اما با قیمت هایی که حتی خود فروشندگان هم ناراضی از فروششان هستند.
قیمت هر عدد آناناس در بازار تجریش بین 170 تا 200 هزار تومان است
آقا رضا یکی از میوه فروش های قدیمی بازار تجریش است، او می گوید: میوه های که در سال های گذشته نهایتا تا 30 هزار تومان در همین بازار به فروش می رسید الان چند برابر شده و تا 200 هزار تومان معامله می گردد.
به گفته او یک کارتن 9 عددی آناناس که وارد کشور می گردد بین یک تا دو میلیون تومان قیمت دارد. این در حالی است که در سال های گذشته هر کارتن 9 عددی نهایتا 250 هزار تومان قیمت داشت.
میوه فروشی که نام میوه های لاکچری را نمی دانست
چند قدم آنطرف تر به یکی دیگر از میوه فروشی های این بازار در قلب تهران رفتم. میوه فروشی که حتی نام بعضی از این لاکچری ها خوش رنگ را نمی دانست.
او می گوید: مردم به دنبال میوه های خارجی هستند و هواداران زیادی دارند، ما هم، چون نمی خواهیم مشتری هایمان را از دست بدهیم مجبوریم همه نوع میوه خارجی وارد کنیم.
چیکو، آووکادو، فیسالیس، پشن فروت، گواوا، انبه، نارگیل، فوجی، آناناس، فالسا و میوه اژد ها تنها بخشی از میوه های گران قیمتی است که در این بازار دیده می گردد.
میوه های گران قیمتی که فروشنده را ناراحت و داد خریدار را در آورده است
خریدارانی که می گویند برای اینکه سفره متفاوتی داشته باشند و اگر مهمان داشته باشند احتیاج است حداقل میوه های همچون انبه، آناناس، آووکادو و نارگیل را در خانه هایشان داشته باشند، اما به چه قیمتی؟
واردات 200 میلیون دلاری میوه های گرمسیری در 5 ماهه اول سال جاری
برایم سوال بود در کشورمان سالانه چقدر برای واردات میوه های گرمسیری ارز از کشور خارج می گردد؟ لطیفی سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران در این باره گفت: در پنج ماهه ابتدای سال جاری حدود 260 هزار تن نارگیل، موز، آناناس، گلابی هندی، انبه و... به ارزش حدود 200 میلیون دلار یعنی 800 میلیارد تومان وارد کشور شده است.
این در حالی است که با آنالیز آمار واردات در سال های گذشته متوجه شدم میانگین سالانه میوه های گرمسیری به کشور حدود 700 میلیون دلار است یعنی با دلار روز حدود 17 هزار میلیارد در سال هزینه واردات این میوه های گران قیمت می گردد، اما آیا واقعا احتیاج است سالانه این همه سرمایه از کشور خارج گردد و آیا در کشورمان نمی توانیم میوه های گرمسیری را فراوری کنیم؟
با کمی جستجو در اینترنت، متوجه شدم تمام میوه های گرمسیری را می گردد در کشورمان فراوری کنیم، حتی حدود 15 نوع میوه گرمسیری به راحتی در کشور امکان فراوری دارد.
برای پیدا کردن پاسخ بهتر به این سوال، از تهران به گلخانه طبیعی ایران در جنوب استان سیستان و بلوچستان سفر کردم رفتم.
کنارک و چابهار همواره بهار، جا هایی که مردم و باغداران آن معتقد هستند با سرمایه گذاری در این منطقه می توان جلوی واردات میوه های گرمسیری را گرفت.
به منطقه کهیر در شهرستان کنارک و باغ 50 ساله آقای هوت رفتم. او می گوید: در این باغ، درخت های انبه 50 ساله، گواوا، کنار، پاپایا و انبه داریم که سالانه 100 تن انبه، 10 تن گواوا و 20 تن کنار برداشت می کنیم و 10 نفر مشغول به کار کردیم.
زمین های جنوب استان سیستان و بلوچستان مستعد کشت میوه های گرمسیری
ملاشاهی کارشناسی باغبانی جهاد کشاورزی کنارک در این باره می گوید: جنوب استان سیستان و بلوچستان از لحاظ شرایط اقلیم و خاکشناسی با کشور هایی همچون فیلیپین و اکوادور برابری می نماید.
کمی آنطرف تر به باغ 40 هکتاری ملک محمد رفتم. باغی که تا به امروز 10 هکتار آن با کوشش های چند ساله او و برادرانشان آباد شده است. او می گوید: در این باغ، 4 هکتار موز و 6 هکتار گواوا کاشتیم و یکی دو سالی است که به محصول مالی رسیده است.
ملک محمد می افزاید: این منطقه قبلا برهوت و غیر قابل استفاده بوده، اما با کوشش شبانه روزی خانواده اش اکنون به بهشتی در کویر تبدیل شده است و اگر حمایت شویم، 30 هکتار دیگر را نیز آباد کنیم.
او همچنین می گوید: ما در حال حاضر میوه گواوا را فراوری می کنیم، اما در کشور خودمان جایگاهی ندارد و مردم یا آن را نمی شناسند یا بازار های داخلی بیشتر سمت فروش میوه های وارداتی می فرایند در حالی که آنها را هم اکنون خودمان فراوری می کنیم.
اگر دولت حمایت کند و جلوی واردات میوه هایی را که امکان فراوری آن را داریم ، بگیرد، هم احتیاج بازار تامین می گردد هم باغداری در این منطقه جان می گیرد.
استفاده از دو درصد اراضی کشاورزی جنوب استان برای محصولات گرمسیری
از 300 هزار هکتار زمین مستعد برای کشت میوه های گرمسیری، تنها 5 هزار هکتار آن یعنی کمتر از دو درصد برای فراوری میوه های گرمسیری استفاده می گردد.
میرلاشاری مدیر جهاد کشاورزی چابهار می گوید: اگر چنانچه بتوانیم سطح زیر کشت میوه های گرمسیری از 5 هزار هکتار فعلی را به 40 یا 50 هزار هکتار برسانیم قطعا جلوی خروج 400 میلیون دلار ارز را خواهیم گرفت.
میوه های موز، انبه، کنار، چیکو، نارگیل، پاپایا، گواوا، فالسا، بیدام، تمبر هندی و سیتاپل در فضای باز و میوه های آووکادو، فیسالیس، پشن فروت و آناناس در زیر سایه بان در جنوب استان سیستان و بلوچستان قابل کشت و فراوری تجاری است.
همراه رئیس مرکز ایستگاه تحقیقات کشاورزی چابهار به گلخانه فراوری آناناس رفتم. صوفی رئیس این مرکز تحقیقات می گوید: در هر هکتار می توان 70 هزار بوته آناناس کاشته گردد و، چون هر بوته آن سه عدد میوه می دهد، از هر هکتار می توان حدود 210 هزار عدد آناناس برداشت کرد.
بر اساس آمار ها میانگین واردات آناناس 7 هزار تن در سال است که با یک حساب سر انگشتی اگر 140 گلخانه یک هکتاری ایجاد گردد، می توان احتیاج بازار را تامین و جلوی واردات این میوه گران قیمت را گرفت.
باهوکلات بزرگترین نهالستان میوه های گرمسیری کشور
البته برای تکمیل زنجیره فراوری میوه های گرمسیری در این منطقه کار های خوبی هم اجرا شده است. یکی از این کارها، ایجاد بزرگترین نهالستان میوه های گرمسیری در باهوکلات است.
صوری رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی چابهار گفت: در این نهالستان تقریبا همه میوه های گرمسیری اعم از انبه، تمبر هندی، گواوا، چیکو، پاپایا، کنار و موز با ارقام مختلف فراوری می گردد.
حمید بلوچ نماینده سرمایه گذار بخش خصوصی این نهالستان گفت: این طرح با سرمایه گذاری اولیه 500 میلیون تومان راه اندازی شده و در حال حاضر 20 نفر اشتغالزایی داریم و نهال های فراوری شده در این نهالستان با تاییدیه مرکز تحقیقات روانه بازارمی شوند.
او اضافه کرد: سالانه 100 هزار نهال میوه های گرمسیری در این نهالستان فراوری می گردد و علاوه بر تامین احتیاج بازار داخلی کشور، امکان صادرات هم داریم.
حال که زمین حاصلخیز موجود و نهال هم به اندازه کافی وجود دارد، یک مشکل اساسی بر سر راه توسعه کشت میوه های گرمسیری است. تامین آب مهم ترین مشکل برای توسعه باغات میوه های گرمسیری است. دو راه برای حل این مشکل وجود دارد، یکی تامین آب مورد احتیاج به وسیله حفر چاه یا ایجاد سد های آبی و دیگری نمک زدایی آب دریا و شیرین سازی آن است.
سارانی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان می گوید: از 10 میلیون تخصیص آب سد زیردان که در قالب گلخانه بوده، 5 میلیون متر مکعب برای فراوری میوه های گرمسیری در اختیار جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
یوسفی فرماندار کنارک هم می گوید: دولت برای حمایت از توسعه باغات گرمسیری در این منطقه قدم های خوبی برداشته که مهم ترین آن، ایجاد طرح شیرین سازی آب دریا برای کشاورزی است که اولین بار در سطح کشور در این منطقه در حال اجرا است.
اما آنچه که باغداران می گویند هنوز تامین آب برای آبیاری باغات جای کار دارد و زمین های مستعد این منطقه تشنه آب و فراوری میوه های گرمسیری هستند.
با حمایت از باغداران این منطقه می توان، جنوب سیستان و بلوچستان را مهد فراوری میوه های گرمسیری کرد و در صورت سرمایه گذاری و اعتماد به ظرفیت های این منطقه علاوه بر جلوگیری از واردات 700 میلیون دلاری میوه های گرمسیری در سال، هم می گردد کام باغداران را شیرین کرد هم برای 600 هزار نفز شغل پایدار ایجاد کرد.
اخبار گروه سایر رسانه ها صرفا بازنشر اخبار سایت ها و خبرگزاری هاست و خبرنگاران هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیم