کاهش زندانیان و مهاجران غیرقانونی ایران در اندونزی
به گزارش سافاری رو، یک دیپلمات وزارت خارجه با اشاره به افزایش تسهیلات برای سفر آسان بین ایران و اندونزی گفت: تغییر قوانین مهاجرتی در مورد پذیرش مهاجران و افزایش تدابیر لازم، عامل کاهش زندانیان و مهاجران غیرقانونی ایرانی در اندونزی است.
برای دیدن زیباترین جزیره اندونزی با تور ارزان بالی همراه شوید.
ولی الله محمدی نصرآبادی که پیش از حضور در سفارت کشورمان در جاکارتا مسوولیت های مانند نفر دوم سفارت ایران در آفریقای جنوبی، رییس اداره اول آفریقا، سفیر ایران در آکرای غنا، معاون مدیرکل آفریقا و مدیرکل آفریقا را به عهده داشته است، در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، به گسترش سطح تعاملات سیاسی - مالی ایران و اندونزی در پسابرجام اشاره نمود.
او سفر اردیبهشت ماه سال گذشته روحانی به جاکارتا که به منظور شرکت در اجلاس آسیا - آفریقا انجام شد را مهم توصیف کرد و گفت: روحانی در سفری که قبل از برجام به جاکارتا داشت با همتای خود و مقام های اندونزی پیرامون روابط دوجانبه دیدار و گفت وگو کرد که انتظار می رود این دیدارها و مذاکرات تسریع گسترش روابط دو جانبه را به دنبال داشته باشد.
محمدی با اشاره به مهم ترین دیدارهای مسوولان ایرانی و اندونزی و زمینه های همکاری دو کشور، اضافه کرد: محمدباقر نوبخت، معاون رییس جمهور نیز با یوسف کالا، معاون رییس جمهور اندونزی دیدار داشت و دو طرف علاوه بر مسائل دوجانبه مانند راهکارهای گسترش همکاری های سیاسی - مالی و هم چنین پیرامون راهکارهای حل مناقشات منطقه از جمله یمن از راه صلح آمیز و همکاری با جاکارتا برای مبارزه با تروریسم گفت وگو کردند.
این دیپلمات کشورمان گفت:خانم رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه اندونزی برای دومین بار به تهران سفر کرد. او به همراه وزیر انرژی و منابع معدنی این کشور به عنوان فرستاده ویژه رییس جمهور و با هدف میانجی گری میان ایران و عربستان به ایران آمد و پیغام رییس جمهور کشورش را تقدیم حسن روحانی کرد. علاوه بر او نماینده ویژه رییس جمهور در امور خاورمیانه و رییس شرکت نفت اندونزی هم از دیگر مسوولان اندونزی بودند که به منظور گسترش تعاملات دوجانبه به کشورمان آمدند.
محمدی هم چنین به توافق های اجرا شده بین تهران - جاکارتا اشاره نمود و اضافه کرد: قرارداد فروش 80 هزار تن ال.پی.جی در دو محموله به اندونزی، با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران و سودیرمان سعید، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی امضا شد. براساس این قرارداد، تهران سال آینده این مقدار را به 500 هزار تن افزایش خواهد داد. هم چنین اندونزی آمادگی دریافت 200 هزار بشکه نفت خام را از ایران دارد.
سفیر کشورمان در جاکارتا در اشاره به جود زمینه های سرمایه گذاری مشترک بین ایران و اندونزی، گفت: در این سفر وزیر نفت کشورمان در مورد واردات نفت خام و میعانات گازی از ایران، سرمایه گذاری در حوزه بالادستی و هم چینن درباره سرمایه گذاری مشترک بین دو کشور مذاکرات خوبی انجام داد. مذاکرات شرکت ملی نفت ایران و پرتامینا (شرکت دولتی نفت اندونزی) در زمینه سرمایه گذاری مشترک نیز شروع شده است.
مزیت های گسترش تعامل بین تهران و جاکارتا از بخش های دیگر این گفت وگو بود که سفیر کشورمان در ارتباط با آن، تاکید نمود: کاغذ، روغن پالم، لوازم یدکی، محصولات نساجی، لاستیک، کائوچو و میوه های گرمسیری از جمله مواردی هستند که از اندونزی وارد کشورمان می شوند و محصولات پتروشیمی، قیر، صنایع دستی، فرش، خشکبار و ... از جمله محصولات صادراتی ایران به این کشور هستند.
محمدی با بیان این که شرکت های ایرانی توانایی لازم برای انجام پروژه ها و خدمات زیرساختی در اندونزی را دارند، گفت: ساخت اتوبان، بندر، بزرگراه و مخازن صنایع پتروشیمی، سدسازی، زیرساخت ها، علوم پیشرفته از قبیل فن آوری نانو و فن آوری بایو از جمله پروژه ها و زمینه های تعاملی هستند که شرکت های ایرانی توان حضور و اجرایی کردن آن ها را به خوبی دارند. توسعه نیروگاه های برق و افزایش 35 هزار مگاواتی توان فراوری برق نیز از جمله زمینه های همکاری دو کشور است.
سفیر کشورمان در جاکارتا هم چنین باقی ماندن ترس بانک های خارجی از انجام مبادلات مالی با بانک های ایرانی را از جمله مسائل موجود در تعامل با اندونزی خواند و اضافه کرد: در سال 2013 حجم روابط تجاری ما 2 میلیارد دلار بود که به خاطر تحریم های بانکی و حمل و نقل، این میزان در سال 2015 تا 300 میلیون دلار کاهش یافت. البته مبادلات غیرمستقیم بین ایران و اندونزی زیاد است مبادلاتی که از کشورهای سومی مانند امارات، سنگاپور یا مالزی انجام می شوند و علاوه بر طولانی شدن مسافت بر قیمت اولیه کالا هم اضافه نموده می گردد. از 6 سال گذشته و به ویژه پس از مذاکرات و برداشته شدن تحریم ها به دنبال آن هستیم که این تعاملات هم به صورت مستقیم بین ایران و اندونزی انجام گردد.
وی ادامه داد: البته دولت اندونزی هیچ گاه مثل سایر کشورها، همکاری های بانکی خود با ایران را قطع نکرد ولی بانک های این کشور به دلیل جریمه های سنگینی که بعضی بانک ها و موسسات به واسطه تعامل با کشورمان متقبل شده اند با احتیاط و محافظه کاری زیادی درخصوص تعاملات مالی با ایران گام برمی دارند که این موضوع مساله مهمی در گسترش روابط محسوب می گردد.
افزایش تسهیلات برای سفر آسان بین ایران و اندونزی
سفیر کشورمان در ادامه به خبرنگار خبرنگاران گفت: در حال حاضر با اندونزی تسهیل ویزا داریم و اغلب ایرانی ها به قصد تجارت و سیاحت به این کشور سفر می نمایند و افزایش نظارت ها در فرودگاه کشورمان در کنار لغو ویزا فرودگاهی و تغییر قوانین پذیرش مهاجران، مساله مهمی در گسترش روابط محسوب می گردد.
محمدی با اشاره به سفر اردیبهشت ماه سال جاری علی طیب نیا، وزیر امور مالی و دارایی کشورمان به جاکارتا، گفت:در این سفر بر سر برگزاری جلسه بعدی کمیسیون مشترک ایران و اندونزی که سالی یک بار در یکی از دو کشور برگزار می گردد، توافق شد و قرار است جلسه بعدی این کمیسیون در راستای استفاده از ظرفیت های دو کشور برای توسعه مناسبات برگزار گردد.
این دیپلمات کشورمان در رابطه با روابط کنسولی تهران - جاکارتا نیز این طور شرح داد که در حاشیه اجلاس سازمان همکاری اسلامی در اسفندماه سال گذشته، علی چگینی، مدیرکل کنسولی وزارت خارجه ایران و همتای اندونزیایی اش پیرامون توسعه روابط دو دولت و هم چنین تسهیل سفر آسان شهروندان دو کشور گفت وگو کردند.
او ادامه داد: در سفر مدیرکل کنسولی و وزیر خارجه کشورمان به اندونزی با مقام های اندونزی درباره افزایش تسهیلات برای سفر آسان شهروندان دو کشور به ویژه سرمایه گذاران و بازرگانان و نخبگان علمی و ورزشی گفت وگو هایی انجام شد و در حال حاضر هم سفر آسان اتباع دو کشور با مساله خاصی روبه رو نیست.
کاهش زندانیان و مهاجران غیر قانونی ایران در اندونزی
محمدی هم چنین از کاهش زندانیان و مهاجران غیرقانونی کشورمان در اندونزی اطلاع داد و گفت: در گذشته شاهد سفر تعداد زیادی از شهروندان کشورمان به اندونزی برای مهاجرت به استرالیا بودیم؛ ولی با برداشته شدن ویزای فرودگاهی این معضل تا حد زیادی کاهش یافت و در حال حاضر اغلب ایرانی هایی که برای سفر به اندونزی درخواست صدور ویزا دارند به قصد سیاحت و تجارت به این کشور می روند و به همین دلیل برخوردها در سفارت و فرودگاه های اندونزی هم بسیار مناسب شده و خود مسافران هم رضایت بیش تری دارند.
وی هم چنین در رابطه با موضوع زندانیان ایرانی در اندونزی نیز، گفت: 110 ایرانی هم چنان در زندان های اندونزی هستند که اکثر آن ها در سال های گذشته بازداشت شده اند و برداشته شدن ویزای فرودگاهی و افزایش مراقبت ها در فرودگاه های کشورمان مانع از بیش تر شدن تعداد زندانیان ما در این کشور شده است و با اتمام دوران زندانیان قبلی تعداد آن ها بازهم به مراتب کم تر خواهد شد.
این دیپلمات کشورمان در بخش دیگری از این گفت وگو به بحث معاضدت قضایی بین ایران و اندونزی و وجود بعضی حفره های قانونی در قوانین این کشور اشاره نمود و اضافه کرد: علاوه بر موارد مطرح شده موضوع انتقال مجرمین به ایران و تخفیف مجازات در سفر اخیر وزیر خارجه و هیات همراه او مطرح شد ولی متاسفانه اندونزی قانون انتقال محکومین ندارد و امضای چنین توافق نامه ای ابتدا باید در مجلس این کشور آنالیز گردد. در آبان ماه سال گذشته گروهی در این ارتباط به ایران سفر کردند .
محمدی در بخش دیگری از این گفت وگو در رابطه با تعاملات فرهنگی دو کشور، نبود شناخت از دانشگاه های اندونزی را از عوامل استقبال نکردن دانشجویان ایرانی برای تحصیل در این کشور دانست و گفت: اندونزی دانشگاه های معتبر و مطرحی دارند که تعدادی از آن ها مورد تایید وزارت علوم کشومان هم هستند اما به نظر می رسد آشنا نبودن به این مراکز علمی، زبان و نداشتن پرواز مستقیم به اندونزی از جمله دلایلی است که ایرانی ها برای تحصیل و اقامت در این کشور تمایل چندانی از خود نشان نمی دهند و در حال حاضر کمتر از 60 خانواده ایرانی در این کشور زندگی می نمایند.
سفیر کشورمان در اندونزی به استقبال دو کشور برای همکاری در زمینه گسترش توریسم اشاره نمود و اضافه کرد: برقراری پرواز مستقیم بین ایران و اندونزی در دستور کار است و اندونزی کشوری مسلمان با 250 میلیون نفر جمعیت مقصد خوبی برای ایرانی ها محسوب می گردد و افراد زیادی هم از این کشور خواستار سفر به ایران به ویژه برای زیارت هستند. طبق آماری که سفارت اندونزی اعلام نموده است در سال گذشته 10 هزار نفر از هموطنان مان برای سفر به این کشور ویزا دریافت نموده اند.
او در خاتمه این گفت وگو با تاکید بر سخت گیری زیاد دولت استرالیا در مورد پذیرش مهاجران و تغییر قوانین مهاجرتی این کشور تاکید نمود: در چند سال اخیر و با تغییر قوانین دولت استرالیا پذیرش مهاجران غیرقانونی تقریبا منتفی شده و به مرور از تعداد مهاجران هم کاسته خواهد شد. با وجود این که سفارت از نظر قانونی نمی تواند برای ایرانی هایی که به صورت غیر قانونی و برای مهاجرت به استرالیا به اندونزی می آیند کاری انجام دهد ولی در صورت تمایل آن ها برای بازگشت به ایران هر اقدامی لازم باشد انجام خواهیم داد.
گفت وگو از خبرنگار خبرنگاران: آزاده تهرانی
منبع: خبرگزاری ایسنا