آخرین وضعیت محصولات تراریخته در دنیا، 191.7 میلیون هکتار زیر کشت
به گزارش سافاری رو، به گزارش خبرنگاران، گزارش سرویس بین المللی دستیابی و استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی (آیسا) نشان می دهد که 26 کشور شامل 5 کشور توسعه یافته و 21 کشور در حال توسعه در سال 2018 مجموعا 191.7 میلیون هکتار را زیر کشت محصولات تراریخته بردند. این مقدار نسبت به سال گذشته 1.9 میلیون هکتار افزایش داشت.
تداوم افزایش پذیرش محصولات تراریخته توسط کشاورزان دنیا نشان می دهد این محصولات پیروز شده اند به مدیریت چالش های دنیای از جمله گرسنگی، سوء تغذیه و تغییر اقلیم یاری نمایند.
محصولات تراریخته نسبت به محصولات غیرتراریخته با صفات رجحان مانند عملکرد بیشتر، مقاومت بیشتر در برابر آفات، ارزش تغذیه ای بیشتر تولید شده اند و برای مقابله با چالش های دنیای نام برده ضروری هستند.
در حال حاضر میلیون ها خانواده در سطح دنیا از مشکلاتی همچون گرسنگی و سوء تغذیه رنج می برند.
طبق گزارش سازمان ملل متحد در سال 2018 درباره امنیت غذایی و تغذیه در دنیا، جمعیت انسان های گرسنه در سطح دنیا در سه سال گذشته در حال افزایش بوده است. این تعداد برابر جمعیت انسان های گرسنه در دهه گذشته است؛ همچنین طبق گزارش دنیای بحران غذا در سال 2017 جمعیت افرادی که دچار گرسنگی و سوءتغذیه هستند در حال افزایش بوده است. تعداد این افراد در 48 کشوری که در معرض خطر سوءتغذیه هستند یا در حال حاضر از آن رنج می برند، 108 میلیون نفر است.
فناوری مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته در همه جنبه های امنیت غذایی نقش داشته است. پیوستن کشاورزان به زنجیره کشاورزی مدرن به یاری فناوری تولید محصولات تراریخته به عنوان یک فناوری نو، افزایش عملکرد، کاهش هدررفت محصول و افزایش درآمد کشاورزان و روستائیان با کشت محصولات تراریخته و بهبود وضعیت مالی آن ها به افزایش دسترسی به غذا یاری نموده است.
محصولات تراریخته اولین بار در سال 1996 در سطح تجاری تولید شدند. با گذشت 23 سال سطح زیر کشت این محصولات بیش از 113 برابر شده است. از سال 96 میلادی تا کنون مجموعا 2.5 میلیارد هکتار زیر کشت این محصولات رفته است. این حقیقت فناوری تولید محصولات تراریخته را به سریعترین فناوری پذیرفته شده توسط بشر تبدیل نموده است.
امروز پذیرش محصولات تراریخته اصلی در ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند، به عنوان کشورهایی که سابقه طولانی در تولید محصولات تراریخته دارند به نزدیک 100 درصد رسیده است. این امر نشان می دهد محصولات تراریخته انتخاب کشاورزان برای تولید هستند.
تقاضای کشاوزان و مصرف نماینده ها باعث شده است در سال 2018 محصولات تراریخته متنوع تری تولید و به بازار عرضه شوند. سیب زمینی تراریخته، نیشکر تراریخته، سیب تراریخته، کلزا تراریخته و آفتابگردان تراریخته از جمله محصولات تراریخته جدیدی هستند که در سال 2018 به بازار عرضه شده اند.
سیب زمینی های تراریخته کبود و قهوه ای نمی شوند، بعد از سرخ شدن آکریلامید کمتری در آن ها ایجاد می گردد و به بیماری بادزدگی مقاوم هستند. نیشکر تراریخته که به تازگی وارد بازار دنیای شده است، مقاوم به حشرات آفت و متحمل به خشکی است. کلزای تراریخته جدید دارای مقادیر زیاد اولئیک اسید است.
آنالیز ها نشان می دهد که در انتهای سال 2018 میلادی، 91 درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته در 5 کشور ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند قرار دارند.
سویای تراریخته بیشترین درصد پذیرش را نسبت به سایر محصولات تراریخته دارد و 55 درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته را در سطح دنیا به خود اختصاص داده است.
سطح زیر کشت محصولات تراریخته ای که چند صفت به آن ها منتقل شده است، افزایش یافته و 42 درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته را در سطح دنیا به خود اختصاص داده است.
کشورهای آمریکای لاتین 79.4 میلیون هکتار را زیر کشت محصولات تراریخته بردند. مجموعا 19.13 میلیون هکتار در 9 کشور در آسیا و اقیانوسیه زیر کشت محصولات تراریخته رفت.
اندونزی نیشکر متحمل به خشکی را کشت نموده است و این محصول تراریخته با همکاری بخش خصوصی و دولتی تولید شده است.
کشور پادشاهی اسواتینی، سوازیلند سابق، با تولید یک رقم پنبه تراریخته جدید مقاوم به آفت، به عنوان سومین کشور آفریقایی به جمع تولیدنمایندگان محصولات تراریخته پیوسته است. سودان و آفریقای جنوبی دو کشوری هستند که پیش از اسواتینی کشت محصولات تراریخته را در آفریقا شروع نموده اند.
4 کشور آفریقایی نیجریه، اتیوپی، کنیا و مالاوی، مجوز کشت پنبه تراریخته مقاوم به آفت را صادر نموده و دو کشور اروپایی پرتغال و اسپانیا ذرت تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار را کشت نموده اند.
بخشی از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته به محصولاتی که برای اولین بار معرفی شدند اختصاص پیدا نموده است. سیب زمینی تراریخته، سیب تراریخته، بادمجان تراریخته مقاوم به آفت، یونجه تراریخته حاوی لیگنین کمتر از جمله محصولات تراریخته جدید هستند که برای اولین بار بخشی از سطح زیر کشت محصولات تراریخته را به خود اختصاص دادند.
محصولات تراریخته با صفات جدید به کشاورزان معرفی شدند. نیشکر تراریخته مقاوم به آفت و متحمل به علف کش، کلزای تراریخته با اولئیک اسید زیاد و آفتابگردان محصولات تراریخته جدید معرفی شده به کشاورزان هستند.
برنج طلایی، برنج تراریخته بی تی، پنبه متحمل به علف کش و پنبه حاوی گوسیپول کم، محصولات تراریخته ای هستند که مجوزهای جدیدی برای مصرف به عنوان خوراک انسان و دام و تولید دریافت کردند.
پنبه تراریخته متحمل به علف کش، سویای تراریخته متحمل به علف کش، پنبه دارای گوسیپول کم، یونجه با لیگنین کم و متحمل به علف کش، کلزای حاوی امگا 3 و چشم بلبلی مقاوم به آفت بعضی از محصولات تراریخته ای هستند که مجوزهای جدیدی برای کشت آن ها صادر شده است.
منبع: خبرگزاری مهر