طرز تهیه سیرابی به سبک بازاری
به گزارش سافاری رو، سیرابی یکی از غذاهای سنتی و پرخاصیت ایرانی است. اگرچه مدت زمان طبخ آن طولانی است اما به علت خواص فراوانی که دارد و البته طعم خاص و لذیذش، ارزش وقت گذاشتن را دارد. اگر به فکر درست کردن سیرابی در خانه هستید، در این مطلب از خبرنگاران مگ به شما طرز تهیه سیرابی را به چند روش مختلف آموزش می دهیم تا بتوانید این غذای خوشمزه و مقوی را به سبک بازاری در خانه تهیه کنید.
طرز تهیه سیرابی گوسفندی
برای تهیه سیرابی گوسفندی به مواد غذایی زیر احتیاج است:
سیرابی و شیردان گوسفندی | 1 دست |
پیاز میانه | 2 عدد |
سیر | 2 حبه |
قلم گوسفندی یا گوشت آبگوشتی | به مقدار دلخواه |
نمک، فلفل سیاه، دارچین | به مقدار لازم |
طرز تهیه:
- اولین و مهم ترین مرحله در طرز تهیه سیرابی گوسفندی، تمیز کردن کامل سیرابی است. اگر از تمیز کردن آن خودداری کنید، ممکن است به بیماری های گوارشی مبتلا شوید. اگر تمایل ندارید خودتان سیرابی را تمیز کنید، می توانید آن را به صورت تمیز شده از قصابی ها تهیه کنید.
- برای پخت سریع تر و بهتر سیرابی، از زودپز بهره ببرید. پیاز را خلالی خرد نموده و همراه با سیرابی، آب، فلفل، سیر و قلم یا گوشت آبگوشتی در زودپز بریزید و به مدت 2 ساعت روی حرارت میانه قرار دهید تا بپزد.
- پس از پخت کامل سیرابی، نمک و دارچین را به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن نمک در ابتدای پخت، باعث سفت شدن سیرابی می شود.
مطلب مرتبط: چطور دیزی سنتی ایرانی درست کنیم؟
طرز تهیه سیرابی سنتی لعاب دار با نخود
برای تهیه سیرابی با نخود که لعاب زیادی هم داشته باشد به مواد اولیه زیر احتیاج است:
سیرابی و شیردان گوسفند | 1 دست |
نخود | 1 پیمانه |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
سیر | 6 حبه |
چوب دارچین | 1 تکه |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | ½ قاشق غذاخوری |
فلفل سیاه | 1 قاشق چای خوری |
پودر زنجبیل | ½ قاشق چای خوری |
روغن مایع | به مقدار لازم |
طرز تهیه:
- نخود را از شب قبل در آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود. چند بار آب آن را عوض کنید.
- سیرابی را خوب بشویید و پرزهای اضافی آن را با چاقو بتراشید. سپس به مقدار دلخواه برش بزنید.
- سیرابی های برش خورده را در آب جوش بریزید و به مدت 15 دقیقه بجوشانید. در این مدت به طور مداوم کف روی آب را بگیرید.
- پیاز را نگینی خرد نموده و در روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شود. سپس سیر رنده شده را به همراه ادویه ها (شامل نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و پودر زنجبیل) به پیاز اضافه نموده و تفت دهید تا عطر ادویه ها آزاد شود.
- سیرابی آبکش شده و نخود خیس خورده را به پیاز و ادویه ها اضافه کنید.
- به مقدار کافی آب جوش به مواد اضافه کنید تا جایی که آب روی سطح مواد سیرابی را بگیرد. سپس قابلمه را به مدت 5 تا 6 ساعت یا تا زمانی که سیرابی کاملا پخته شود، روی حرارت ملایم قرار دهید. توجه: برای تسریع در پخت می توانید از زودپز بهره ببرید.
- در نهایت سیرابی پخته شده را در ظرف مورد نظر ریخته و سرو کنید.
طرز تهیه سیرابی تبریزی
برای تهیه سیرابی تبریزی به مواد اولیه زیر احتیاج است:
سیرابی و شیردان تمیز و خرد شده | 1 دست |
پیاز | 2 عدد میانه |
سیر | 6 یا 7 حبه |
چوب دارچین | 5 تکه |
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
سرکه سفید | 3 قاشق غذاخوری |
روغن یا کره | 2 قاشق غذاخوری |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
مراحل تهیه:
- سیرابی را با دقت تمیز نموده و آن را به قطعات کوچک (4 تا 5 سانتی متر) برش بزنید، سپس با آب سرد خوب بشویید.
- سیرابی خرد شده را به همراه چوب های دارچین، زردچوبه، نمک، فلفل، سرکه، پیاز (پیازها را اگر می خواهید در انتها از سیرابی در بیاورید می توانید به صورت چهارقاچ خرد کنید اما اگر میخواهید که پیازها در سیرابی بمانند می توانید آن ها را ریز خرد کنید.) و سیر ریز خرد شده در یک قابلمه بریزید. سپس آب را اضافه کنید. آب باید به مقدار ای باشد که روی سطح مواد سیرابی را کاملا بپوشاند.
- سپس درب قابلمه را ببندید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا زمانی که آب سیرابی به جوش بیاید. پس از جوش آمدن آب سیرابی، حرارت را کم نمایید و اجازه دهید که سیرابی به مدت 3 تا 4 ساعت با حرارت ملایم بپزد.
- در یک ماهیتابه مقداری روغن بریزید تا گرم شود، سپس نعنا خشک را اضافه کنید و تفت دهید تا نعناداغ شما آماده شود.
- در نهایت پس از پخت کامل سیرابی، آن را سرو نموده و با نعنا داغ، پودر دارچین و لیموی تازه تزیین کنید.
طرز تهیه سیرابی سرخ شده
مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه سیرابی سرخ شده عبارتند از:
سیرابی گوسفندی | 1 دست |
پیاز | 1 عدد میانه |
سیر | 2 حبه |
گوجه فرنگی | 1 عدد میانه |
سیب زمینی | به مقدار دلخواه |
روغن | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه | به مقدار دلخواه |
آب لیمو یا آبغوره | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه:
- سیرابی را به خوبی شسته و به قطعات دلخواه برش دهید. سپس در یک قابلمه مناسب با مقداری آب، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مدت حدود 1 ساعت بپزید تا کاملا نرم شود.
- در یک تابه، پیاز و سیر را به صورت نگینی خرد نموده و در روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شوند.
- گوجه فرنگی را پوست کنده و نگینی خرد کنید، سپس آن را به پیاز و سیر اضافه نموده و تفت دهید تا نرم شود و آب آن تبخیر شود.
- سیرابی پخته شده را نیز اضافه کنید و به مدت 15 دقیقه تفت دهید تا طعم های پیاز، سیر و گوجه را به خوبی به خود جذب کند.
- در انتها، آب لیمو یا آبغوره را به سیرابی اضافه نموده و به مدت چند دقیقه دیگر تفت دهید تا سیرابی شما طعم ترش و خوشمزه ای به خود بگیرد.
- سیب زمینی ها را به صورت خلال یا نگینی خرد نموده و در روغن جداگانه سرخ کنید تا طلایی و ترد شوند.
- در نهایت سیرابی سرخ شده را در ظرف مورد نظر ریخته و به همراه سیب زمینی سرخ شده سرو کنید. می توانید این غذا را با نان یا برنج میل کنید.
نکات طلایی برای طرز تهیه سیرابی خوشمزه و بدون بو
پخت سیرابی احتیاجمند کمی حوصله و دقت است تا نتیجه نهایی، لذیذ و به بادماندنی باشد. در ادامه، نکاتی کاربردی برای پخت سیرابی را به شما ارائه می دهیم:
- زمان اضافه کردن نمک: برای حفظ رنگ سفید و بافت نرم سیرابی، بهتر است نمک را یک ساعت مانده به انتها پخت اضافه کنید.
- تازگی سیرابی: هرچه سیرابی تازه تر باشد، تمیز کردن و پخت آن راحت تر خواهد بود. می توانید سیرابی تمیز شده را در فریزر نگهداری کنید، اما طعم و کیفیت آن به مقدار سیرابی تازه نخواهد بود.
- برترین زمان خرید: سیرابی هایی که در فصل بهار و تابستان خریداری می شوند، به علت تغذیه دام از علف های تازه، تمیزتر و نرم تر هستند.
- اضافه کردن آلوچه خشک: برای طعم دار کردن بیشتر سیرابی، می توانید در انتهای پخت مقداری آلوچه خشک به آن اضافه کنید.
- تمیز کردن سیرابی: تمیز کردن دقیق سیرابی از مهم ترین مراحل پخت است.شما باید با حوصله و دقت، تمامی پوست، چربی های زائد و بوی نامطبوع را از سیرابی جدا کنید، به طوری که سیرابی کاملا سفید و یک دست شود. برای این کار ابتدا باید سیرابی را به مدت چند ثانیه داخل آب جوش قرار دهید تا پوست اضافه آن برچسته شود سپس با یاری چاقو پوست اضافه آن را بتراشید و چربی های اضافه را از آن جدا کنید.
- استفاده از نخود: استفاده از نخود در پخت سیرابی اختیاری است. اما نخود به جذب بوی بد سیرابی یاری نموده و طعم آن را بهتر می نماید.
چرا سیرابی بخوریم؟
از نظر بعضی از مردم، سیرابی جزء بدمزه ترین غذاهای دنیا است، اما بعضی نیز خلاف این نظر را دارند و می گویند که سیرابی جزء غذاهای خوشمزه و با طعم خاص است. جدا از طعم این غذا که بیشتر به ذائقه مردم باز می شود باید بگوییم که سیرابی، سرشار از خواص شگفت انگیزی است که می تواند به بهبود سلامت شما یاری کند. از جمله این خواص می توانیم موارد زیر را برشماریم:
- سرشار از ویتامین B12: ویتامین B12 موجود در سیرابی به فراوری گلبول های قرمز خون یاری نموده و از بروز کم خونی جلوگیری می نماید. این ویتامین بعلاوه برای عملکرد صحیح سیستم عصبی بسیار مهم است.
- منبع غنی سلنیوم: سلنیوم یک آنتی اکسیدان قوی است که از سلول های بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می نماید و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها را کاهش می دهد.
- حاوی روی: روی برای بهبود سیستم ایمنی، ترمیم زخم ها، فراوری مثل و عملکرد صحیح تیروئید بسیار مهم است.
- کالری کم: سیرابی یک غذای کم کالری است که می تواند در رژیم های غذایی کاهش وزن گنجانده شود.
- خاصیت سیر کنندگی: پروتئین بالای موجود در سیرابی به شما احساس سیری بیشتری می دهد و از پرخوری جلوگیری می نماید.
11 حقیقت باورنکردنی درباره کله پاچه (از خواص و ارزش غذایی تا مضرات)
در مجموع
سیرابی، نه تنها یک غذای سنتی و خوشمزه است، بلکه به علت خواص فراوانش، می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد. این غذا به ویژه در فصل های سرد سال، با افزایش انرژی و تقویت سیستم ایمنی، می تواند به بهبود سلامت بدن یاری کند. با رعایت نکات مهم در طرز تهیه سیرابی، می توانید این غذای خاص و سنتی ایرانی را به صورت خانگی و با طعمی شبیه به سیرابی های بازاری تهیه کنید و از خوردن آن لذت ببرید.
منبع: دیجیکالا مگ